U verwacht een pakket uit het buitenland?
Houd rekening met inklaringskosten

PostNL helpt u bij de inklaring van pakketten die uit het buitenland komen. En dat scheelt een hoop tijd, want er komt nogal wat papierwerk bij kijken wanneer u een pakket van buiten de Europese Unie (of in sommige gevallen daarbinnen) ontvangt. Zo moet u rekening houden met douanerechten, B.T.W. en/of invoerheffingen. Dit klinkt ingewikkeld maar dat is het niet. Want PostNL regelt voor u deze soms lastige papierstroom bij de douane.

Over inklaringskosten

Als u een zending van buiten de Europese Unie (of in bepaalde gevallen binnen de Europese Unie) ontvangt waarop douanerechten (voorheen invoerrechten), btw en/of andere invoerheffingen verschuldigd zijn, doet PostNL de inklaring voor u. Dit betekent dat PostNL douaneaangifte doet en de verschuldigde douanerechten, btw en andere invoerheffingen int.

Voor welke zendingen betaalt u btw, douanerechten en inklaringskosten?
Voor alle commerciële zendingen die een waarde vertegenwoordigen van boven de € 22,- en voor alle geschenken die een waarde vertegenwoordigen van boven de € 45,- betaalt u btw, douanerechten en inklaringskosten.

Hoeveel belastingen (invoerrechten, btw en accijns) moeten worden betaald, verschilt per goederensoort. De belastingen die moeten worden betaald zijn meestal:

  • Omzetbelasting (21%, 6% of 0% over de waarde van de goederen)
  • Douanerechten, dit varieert per goederensoort. (Er gelden bijvoorbeeld verschillende tarieven voor de douanerechten van spijkerbroeken, cd's en boeken)
  • Accijnzen (alleen voor goederen waarover accijns moet worden betaald, zoals whisky en wijn)

De Douane kan u precies informeren voor welke goederen dit geldt. Meer informatie vindt u op www.douane.nl of via telefoonnummer 0800-0143.

U betaalt vervolgens, buiten de verschuldigde douanerechten, btw en andere invoerheffingen, een bijdrage in de kosten voor het inklaren. Dit zijn de inklaringskosten.

Hoeveel bedragen deze extra kosten?
De wettelijke geldende inklaringsprocedures verschillen voor EMS en overige postzendingen. Dit brengt verschillende kosten met zich mee. Voor EMS-zendingen bedragen de inklaringskosten € 17,50. De inklaringskosten voor overige postzendingen bedragen € 13,00.

Let op: Voor EMS-zendingen waarbij nader onderzoek nodig is, omdat bijvoorbeeld de gegevens over de inhoud en/of waarde ontbreken, moet na ontvangst van de gegevens altijd een aangifte worden gedaan. Hiervoor worden inklaringskosten voor berekend, ook al zijn de btw, douanerechten en/of andere invoerheffingen gesteld op € 0,-.

Waaruit bestaan de inklaringskosten?

  • De kosten voor het opmaken van de vereiste douaneaangifte
  • Het voorschieten van de verschuldigde douanerechten (voorheen invoerrechten), btw en/of andere invoerheffingen aan de overheid
  • Kosten voor het eventueel aanschrijven van de ontvanger wanneer de inhoud, waarde en gegevens van de zending niet overeenkomen of onvolledig zijn
  • Het vaststellen van product en waarde
  • Opslag- en bewaarkosten
  • Incassokosten
  • Administratieve kosten

Hoe werkt het?

Briefpakjes en pakketten afkomstig van landen buiten de Europese Unie worden ingeklaard. Bij het inklaren bepaalt PostNL of u voor de briefpakjes en postpakketten douanerechten, btw en/of andere invoerheffingen moet betalen. Is dit het geval dan maken we een nota aan inclusief inklaringskosten. Bij bestelling van de briefpakjes of postpakketten worden de bedragen contant geïnd.

Als u niet wilt betalen
Als u de btw, douanerechten en inklaringskosten niet wilt betalen, dient u bij aanbieding door PostNL de zending direct te weigeren. De zending wordt dan gelijk retour afzender gezonden of vernietigd, afhankelijk van de wens van de afzender.

De verplichting tot het betalen van de douanerechten, btw en/of andere invoerheffingen en de inklaringskosten vervalt dan. Voor eenmaal geaccepteerde zendingen zijn zowel de douanerechten, btw en andere invoerheffingen als de inklaringskosten verschuldigd.

Bezwaarschrift of verzoek om teruggaaf
Als u zich niet kunt vinden in de door PostNL uitgetrokken heffingen of wanneer u meent dat de bewuste goederen onder de verkeerde goederencode zijn ingedeeld, kunt u een verzoek om teruggaaf of een bezwaarschrift indienen.

Dit verzoek of bezwaarschrift stuurt u naar:

PostNL Pakketservice
T.a.v. KR-SCIP
Postbus 99180
8900 NA Leeuwarden

Vergeet niet bewijsstukken mee te sturen en/of een gedegen onderbouwing te geven waarmee u de werkelijke waarde van de goederen kunt aantonen.

Binnen 10 dagen stuurt PostNL Pakketservice een schriftelijke bevestiging van ontvangst van het bezwaarschrift. Indien gegrond dient PostNL Pakketservice een verzoek om teruggaaf in bij de Belastingdienst Douane. De Douane streeft ernaar het verzoek binnen 8 weken te behandelen, maar we vragen mensen rekening te houden met een reactietijd van 3 tot 4 maanden.

Zelf een bezwaarschrift indienen
U kunt ook zelf een bezwaarschrift indienen, maar PostNL zal uw bezwaarschrift te allen tijde overnemen en indienen als een verzoek om teruggaaf. Bij een afwijkende (negatieve) uitspraak van de Douane op een verzoek om teruggaaf kunt u vanwege wettelijke en juridische redenen alsnog een formeel bezwaar indienen.

Zending alsnog retour zenden na ontvangst
Het is mogelijk om de zending na ontvangst alsnog retour te zenden. Stem dit echter wel af met PostNL indien er sprake is geweest van de betaling van heffingen bij invoer en u deze heffingen terug wilt vragen.

Let op: kosten voor de retourzending dient u op de gebruikelijke wijze te voldoen. Wanneer u niet voldoet aan de douanetechnische voorwaarden voor wederuitvoer (retournering) kunnen we de aan u in rekening gebrachte heffingen bij invoer mogelijk niet terugbetalen.

Voordat wederuitvoer is toegestaan, moet namelijk worden vastgelegd dat het om exact dezelfde goederen gaat als de goederen die voorheen zijn ingevoerd.

Begrippenlijst inklaringskosten
Meer uitleg over begrippen die tegenkomt bij de inklaringskosten, vindt u in de verklarende woordenlijst.

Wat kost het?

De wettelijk geldende inklaringsprocedures verschillen voor EMS- en overige postzendingen. Dit brengt verschillende kosten met zich mee. Voor EMS-zendingen bedragen de inklaringskosten € 17,50. De inklaringskosten voor overige postzendingen bedragen € 13,00. 

Waar komen de goederen vandaan?Waarde van de zendingen (exclusief verzekerings- en verzendkosten)DouanerechtenOmzetbelastingInklaringskosten
Uit een EU-landWaarde onbeperktNeeNeeNee
Uit een niet-EU-landTot € 22,00NeeNeeNee*
Van € 22,00 tot € 150,00NeeJaJa
Boven € 150,00JaJaJa
Uit een niet-EU-land / geschenk-zending (van particulier tot particulier)Tot € 45,00NeeNeeNee*

* Let op: er moet ten alle tijden worden voldaan aan de wettelijk geldende vereisten, waarbij inhoud, waarde en gegevens van een zending in overeenstemming moeten zijn zodat PostNL de zending zo snel mogelijk vrij kan maken. Voor EMS-(koeriers)zendingen welke niet aan deze voorschriften voldoen moet een formele uitgebreide invoeraangifte gedaan worden. PostNL neemt in dat geval contact op met de ontvanger om de aanvullend benodigde gegevens op te vragen terwijl de zending wordt opgeslagen. In dat geval is deze zending onderhevig aan inklaringskosten ook al worden de douanerechten, btw en/of andere invoerheffingen nadien mogelijk vastgesteld op € 0,00.

Contant betalen aan de postbezorger
U dient bij aflevering van de zending contant aan de postbezorger van PostNL te betalen. Alleen dan zal deze bezorger de zending aan u overhandigen. Wanneer u niet voldoende contant geld heeft om het bedrag te betalen, zal de zending op een ander moment aan u worden aangeboden.

Het kan ook voorkomen dat u de zending op de dichtstbijzijnde PostNL-locatie in uw woonplaats kunt ophalen. U kunt de inklaringskosten dan ook daar betalen.

Bekijk hier de veelgestelde vragen.

Vragen over zakelijke pakketten uit het buitenland?

Track & Trace

Vandaag besteld? Kijk na 20:00 uur

 Zending wordt bezorgd op een adres

buiten Nederland

Controleer of uw land van bestemming Track & Trace biedt